top of page

Τι είναι οι Μύες και Μυϊκές ίνες


Τα όργανα τα οποία συνδέονται με τα Οστά και προκαλούν την κίνηση ονομάζονται Μύες. Ένας Μυς συνδέεται με το Οστό μέσω των τενόντων, οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι για την μεταφορά της τάσης του μυός στο οστό.

Όμως πως ταξινομούνται οι μύες και από τι αποτελούνται;


- Οι Μύες χωρίζονται ως εξής:

1. Γραμμωτοί

2. Λείοι

3. Καρδιακοί


Εμάς μας ενδιαφέρουν κυρίως οι Γραμμωτοί Μύες, τους οποίους τους ελέγχουμε εμείς με την θέλησή μας και αυτοί προκαλούν την κίνηση, πχ. Δικέφαλος βραχιόνιος Μυς.

Κάθε γραμμωτός μυς έχει τουλάχιστον δύο Προσφύσεις, δηλαδή δύο σημεία σύνδεσης του μυός με τα οστά. Αυτά τα δύο σημεία είναι η Έκφυση, δηλαδή από εκεί που «ξεκινάει» ο μυς και η Κατάφυση, δηλαδή εκεί που «καταλήγει».


Οι Μύες αποτελούνται από Μυϊκές ίνες. Κάθε μυϊκή ίνα αποτελείται από Μυοϊνίδια και αυτά με την σειρά τους αποτελούνται από σαρκομέρια. Κάθε σαρκομέριο συνιστάται από μυονημάτια και αυτά, ακολούθως, αποτελούνται από τις μυϊκές πρωτεΐνες, τη μυοσίνη και την ακτίνη. Οι τελευταίες δέχονται το «σήμα» από το νευρικό σύστημα και ξεκινούν τη διαδικασία της κίνησης.

Οι Μυϊκές ίνες χωρίζονται ανάλογα με την ταχύτητα συστολής τους. Και έτσι, έχουμε τρεις τύπους μυϊκών ινών.


- Τύποι Μυϊκών ινών:

1. Μυϊκές ίνες βραδείας συστολής I

2. Μυϊκές ίνες ταχείας συστολής II

α} Οξειδογλυκολυτικές IIa

β} Γλυκολυτικές IIβ

1. Η ενεργοποίηση αυτών των ινών συμβαίνει σε παρατεταμένες προσπάθειες μικρής έντασης πχ. χαλαρό τρέξιμο στον διάδρομο για μεγάλο χρονικό διάστημα

2. Η ενεργοποίηση αυτών των ινών συμβαίνει σε μικρής διάρκειας προσπάθειες και μεγάλης έντασης {Γλυκολυτικές IIβ }, π.χ. Σπριντ 100 μέτρα. Οι Οξειδογλυκολυτικές είναι μία ενδιάμεση κατηγορία.



Υπερτροφία & Υπερπλασία Μυϊκών Ινών

- Υπερτροφία είναι η αύξηση της μάζας του κυττάρου, ενώ Υπερπλασία είναι η αύξηση του αριθμού των μυϊκών ινών. Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι το πρώτο, καθώς Υπερπλασία δεν υφίσταται αλλά μόνο σε καταστάσεις παθολογικές.


- Ποια είναι τα είδη της Υπερτροφίας;

Είναι η αύξηση των στοιχείων όπως μιτοχόνδρια, γλυκολυτικά ένζυμα, φωσφορική κρεατίνη & το ενδομυϊκό λίπος με κύριο αποτέλεσμα, την αύξηση της αντοχής των μυών

Δεν αναφέρεται στις μυϊκές ίνες, αλλά στην αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των μυϊκών ινιδίων.




Πηγές:


- Βασικές Αρχές Φυσιολογίας του Ανθρώπου, Susan E. Mulroney, Adam K. Myres

Οδηγός Ανατομίας του Ανθρωπίνου Σώματος GREYS




G.S.N. Workouts

Δεληγιάννης Βασίλης CPT Personal Trainer

TRX Suspension &Functional Training Instructor

Recent Posts

See All
bottom of page