top of page

Ανατομία Πρόσθιου Θωρακικού Τοιχώματος

·

Οστεολογία:

1. Θωρακικοί Σπόνδυλοι: οι Θωρακικοί Σπόνδυλοι είναι δώδεκα και βρίσκονται ανάμεσα στην αυχενική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Μερικά σημαντικά μορφώματα του θωρακικού σπονδύλου είναι τα εξής: Σπονδυλικό σώμα που είναι το ογκωδέστερο τμήμα του, το σπονδυλικό τόξο, το σπονδυλικό τρήμα από το οποίο διέρχεται ο νωτιαίος μυελός, η ακανθώδης απόφυση στην οπίσθια επιφάνεια και στην οποία προσφύονται σύνδεσμοι και μύες και τέλος, οι εγκάρσιες αποφύσεις όπου αρθρώνονται οι πλευρές του θώρακος.

2. Στέρνο: είναι κεντρικό οστό που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του θώρακα και αποτελείται από τα εξής τμήματα: Λαβή που είναι το πλατύ τμήμα του οστού, Στερνική γωνία, Σώμα στέρνου, Ξιφοειδής απόφυση που προβάλλει προς τα κάτω και η στερνοκλειδική άρθρωση.


3. Πλευρές: υπάρχουν 12 ζεύγη πλευρών {24 πλευρές σύνολο} που ενώνουν το στέρνο με τους θωρακικούς σπονδύλους και έχουν τοξωτό σχήμα. Τα τμήματα μίας πλευράς είναι τα εξής: Κεφαλή που ενώνεται με τους θωρακικούς σπονδύλους, ο Αυχένας που διαχωρίζει την κεφαλή από το Φύμα, το Φύμα που διαρθρώνεται με την εγκάρσια απόφυση ενός θωρακικού σπονδύλου, η Διάφυση το μόρφωμα της πλευράς που είναι επίμηκες, η Γωνία όπου η πλευρά κάνει στρέψη προς τα μπροστά και η Πλευρική αύλακα. Οι πλευρές ενώνονται με το στέρνο με την παρεμβολή Χόνδρου, εκτός από το 11η και 12η {σε κάθε μεριά} που δεν ενώνονται με το στέρνο και ονομάζονται νόθες.



Μυολογία:

Οι κύριοι μύες του πρόσθιου Θωρακικού τοιχώματος είναι ο Μείζων και Ελάσσων Θωρακικός μυς { Στήθος }. Όμως ποιοι άλλοι μύες αποτελούν το πρόσθιο τοίχωμα του Θώρακος και ποιες οι λειτουργίες τους;


Μείζων & Ελάσσων Θωρακικός Μυς:

Ø Μείζων

Έκφυση: Κλείδα, Στέρνο και άνω έξι πλευρικοί χόνδροι

Κατάφυση: Βραχιόνιο Οστό {στην αύλακα του βραχιονίου οστού}

Επομένως, οι Ενέργειες και οι ρόλοι του Μείζονα Θωρακικού έχουν σχέση με την κίνηση του Βραχιονίου Οστού και είναι οι εξής:

1. Προσαγωγή του βραχιονίου οστού

2. Κάμψη του βραχιονίου οστού προς την άρθρωση του Ώμου

3. Έσω στροφή του βραχιονίου


Τα Τρία τμήματα του Μείζονα Θωρακικού:

Το πολυπόθητο Στήθος σε όλους όσοι γυμνάζονται χωρίζεται σε τρία τμήματα

1. Άνω μοίρα {κλείδα}

2. Μέση μοίρα {στέρνο}

3. Κάτω μοίρα {θωρακική}


* Όταν γυμνάζετε το Στήθος, στόχο έχετε τη μέγιστη υπερτροφία για ολόκληρο τον Μυ {Μείζων Θωρακικός}. Επομένως, εάν κάποιος διαμαρτύρεται πως η κάτω ή η άνω μοίρα του Στήθους του είναι ακόμα «μικρή» και ψάχνει την τέλεια άσκηση για να πετύχει την κατάλληλη γωνία, τότε έπεσε στην παγίδα, εκτός και αν είναι Bodybuilder ή το σώμα του έχει φτάσει στα μέγιστα αποτελέσματα, μετά από χρόνια γυμναστικής. Διαφορετικά, το Στήθος ή αλλιώς ο Μείζων Θωρακικός είναι ΕΝΑΣ μυς και συνακόλουθα, σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα πρέπει να ψάχνετε την κατάλληλη γωνία για την οποιαδήποτε μοίρα, αλλά να γυμνάσετε ολόκληρο τον Μυ αποτελεσματικά, ώστε να αναπτυχθεί στο μέγιστο βαθμό {Βασική άσκηση είναι το Bench Press } και μετά, θα ακολουθήσουν και οι ασκήσεις «γωνίας».

**Εφόσον η ενέργεια του Στήθους έχει σχέση με την κίνηση του Βραχιονίου Οστού, γίνεται αντιληπτό πως η θέση που θα βρίσκονται τα χέρια σε σχέση με το σώμα κατά την διάρκεια της άσκησης και η πορεία που θα διαγράψουν είναι που παίζει τον καταλυτικό ρόλο στη μέγιστη ενεργοποίηση του Μυός και, όχι τόσο ο πάγκος {επικλινής ή οριζόντιος}.


Ø Ελάσσων

Έκφυση: Πλευρές 3-5

Κατάφυση: Κορακοειδής απόφυση Ωμοπλάτης

Επομένως, οι Ενέργειες και οι ρόλοι του Ελάσσονα Θωρακικού σχετίζονται με την κίνηση της άρθρωσης του Ώμου και της Ωμοπλάτης

1. Έλξη του Ώμου προς τα κάτω

2. Προβολή προς τα εμπρός της Ωμοπλάτης.



Πρόσθιος Οδοντωτός Μυς :

Έκφυση: Πλευρές 8-9

Κατάφυση: Έσω χείλος της ωμοπλάτης

Επομένως, οι Ενέργειες και οι ρόλοι του Πρόσθιου Οδοντωτού σχετίζονται με την κίνηση και σταθεροποίηση της Ωμοπλάτης

1. Διατηρεί την κάτω γωνία και το έσω χείλος της Ωμοπλάτης, παράλληλα με το θωρακικό τοίχωμα

2. Προβολή προς τα εμπρός της Ωμοπλάτης

3. Στροφή της Ωμοπλάτης.


Υποκλείδιος Μυς :

Έκφυση: 1η πλευρά

Κατάφυση: Κλείδα {έσω τριτημόριο}

Επομένως, οι Ενέργειες και οι ρόλοι του Υποκλείδιου σχετίζονται με την κίνηση και σταθεροποίηση της Κλείδας

1. Ακινητοποίηση της Κλείδας

2. Έλξη προς τα κάτω.




*Άλλοι μύες: Τέλος, το Πρόσθιο Θωρακικό τμήμα αποτελείται και από τους εξής μικρότερους μύες, όπως οι Έξω, Έσω και Εσώτατοι μεσοπλεύριοι μύες που σχετίζονται με την έλξη προς τα άνω και κάτω των πλευρών αντίστοιχα, με τον τελευταίο να είναι βοηθητικός με τους έσω μεσοπλεύριους. Ενώ υπάρχει και ο Εγκάρδιος Θωρακικός, που ο ρόλος του είναι η προς τα κάτω έλξη των πλευρών.




Πηγές:


- Οδηγός Ανατομίας του Ανθρωπίνου Σώματος GREYS, David A. Morton, Kerry D. Peterson, Kurt H. Albertine





G.S.N. Workouts

Δεληγιάννης Βασίλης CPT Personal Trainer

TRX Suspension &Functional Training Instructor



Recent Posts

See All
bottom of page