top of page

Πρωτεΐνη & Συμπληρώματα



· Τι είναι;

Οι πρωτεΐνες είναι χημικές ενώσεις που αποτελούνται από υδρογόνο, οξυγόνο, άνθρακα και άζωτο και οι δομικές τους μονάδες είναι τα αμινοξέα. Οι πρωτεΐνες δημιουργούνται με τον συνδυασμό 20 αμινοξέων με διαφορετικό τρόπο και αριθμό κάθε φορά, και αυτός ο συνδυασμός καθιστά τον ρόλο κάθε πρωτεΐνης. Μάλιστα η ποιότητα της πρωτεΐνης σχετίζεται με την περιεκτικότητά της σε αμινοξέα {προφίλ αμινοξέων}. Όσο περισσότερα αμινοξέα έχει τόσο καλύτερης ποιότητας είναι.


· Που χρησιμεύουν;

Εκτός το ότι αποτελούν δομικά υλικά του μυϊκού μας ιστού, καθώς είναι υπεύθυνες για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων και ιστών, βοηθούν στις λειτουργίες των κυττάρων, στην πέψη, στον ανοσοποιητικό σύστημα, στην διατήρηση της οστικής μάζας, όπως επίσης και στην ψυχολογία σύμφωνα με έρευνα του AmericanPhysiologicalAssociation.


· Πηγές πρωτεΐνης:

1. Κοτόπουλο

2. Αυγά

3. Τόνος

4. Μοσχάρι

5. Σαρδέλες

6. Σολομός

7. Γιαούρτι

8. Ταχίνι

9. Τυρί Cottage

10. Φακές

11. Βρώμη

Φυσικά υπάρχουν και συνδυασμοί φαγητών για τους Vegan, όπου μπορούν να πάρουν τις κατάλληλες


· Συμπληρώματα και Δοσολογία:

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι τα πιο διαδεδομένα στην αγορά. Υπάρχουν πολλές πηγές από τις οποίες παράγονται όπως, ορός γάλακτος, αυγό, καζεΐνη, καστανό ρύζι κτλ. Με τις πρωτεΐνες ορού γάλακτος {Whey} να είναι αυτές με την υψηλότερη βιολογική σημασία καθώς περιέχουν πολλά αμινοξέα.

Έτσι λοιπόν ένας καλός τρόπος να καταλάβουμε ποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης θα είναι το καλύτερο θα πρέπει να δούμε τι αμινοξέα περιέχει { κυρίως τα 8 απαραίτητα}.

Σχετικά με την ποσότητα που χρειάζεται κάποιος ημερησίως, συνήθως οι διατροφολόγοι και οι γιατροί προτείνουν 0,85-1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους για όσους δεν αθλούνται και 1,5-2 γρ. για αθλητές.




Πηγές:


-Διατροφολογία -Ασκησεολογία- Φαρμακοδιέγερση στο Άθλημα του Bodybuilding, Γιώργος Ν. Τουλιάτος

-Journal of Strength and Conditioning Research

{https://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/2018/08000/The_Effects_of_Beef,_Chicken,_or_Whey_Protein.16.aspx}



G.S.N. Workouts

Δεληγιάννης Βασίλης CPT Personal Trainer

TRX Suspension &Functional Training Instructor

Recent Posts

See All
bottom of page