top of page

Δίαιτες υψηλές σε Πρωτεΐνη σχετίζονται με την εμφάνιση Καρκίνου;


Το Ακαδημαϊκό Περιοδικό Cell Metabolism παρουσίασε μία έρευνα το 2014 σχετικά με τις επιπτώσεις μίας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και με την εμφάνιση του καρκίνου. Συγκεκριμένα, έγιναν δύο έρευνες. Η πρώτη, που χαρακτηρίζεται ως επιδημιολογική, έκανε έρευνα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ η δεύτερη έρευνα έγινε επάνω σε ποντίκια.

Η πρώτη έρευνα έγινε σε ανθρώπους άνω των 50 ετών και χωρίστηκαν σε δύο ομάδας, αυτή των 50-65 και αυτή των 65+. Η δεύτερη έρευνα έγινε επάνω σε ποντίκια και έδειξε ότι υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα IGF-1, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των κυττάρων ασχέτως του τύπου τους. Όμως, όπως αναφέρει το Examine.com, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αυτό ισχύει και στον ανθρώπινο οργανισμό.


Παρακάτω παρατίθενται τα συμπεράσματα από την 1η έρευνα {Επιδημιολογική}:

1. Μία διατροφή υψηλή σε Πρωτεΐνη σε ανθρώπους με κακή ποιότητα ζωής και διατροφής και ηλικίας 50-65 ετών μπορεί να σχετιστεί με εμφάνιση καρκίνου

2. Σε άτομα άνω των 65 ετών και χωρίς να έχουν θέμα με τον Διαβήτη, η άσκηση σε συνδυασμό με διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη έχει αποδειχτεί ευεργετική

3. Η ορμόνη IGF-1 είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη οποιωνδήποτε κυττάρων {μυϊκών, καρκινικών κτλ.}, όμως παράλληλα βοηθά όσους γυμνάζονται με βάρη να χτίσουν τη μυϊκή μάζα. Ακόμα, η πρωτεΐνη φαίνεται να βοηθά στην αύξηση της ορμόνης αυτής. Αυτό είναι που πρέπει να ανησυχεί όσους ΔΕΝ γυμνάζονται και ακολουθούν μία διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη.



Επισημάνσεις:

· Δεν γνωρίζουμε αν όλα αυτά ισχύουν για ηλικίες μικρότερες των 50 ετών

· Μία υγιεινή καθημερινότητα ίσως βοηθούσε και λειτουργούσε προστατευτικά

· Επίσης, η έρευνα δεν ξεκαθαρίζει ποιες πηγές πρωτεΐνης κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.


Πηγές:





G.S.N. Workouts

Δεληγιάννης Βασίλης CPT Personal Trainer

TRX Suspension &Functional Training Instructor

Recent Posts

See All
bottom of page