top of page

Τι είναι η yoga και πώς μας βοηθά ολιστικά στη ζωή μας;




Η ηρεμία και η γαλήνη είναι η φυσική μας κατάσταση, αλλά οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί της σύγχρονη ζωής φαίνεται πως μας στερούν αυτό το δικαίωμα και το κάνουν να φαντάζει πλέον είδος πολυτελείας το οποίο μπορούμε να το βρούμε μόνο σε περιπτώσεις διακοπών και διαλειμμάτων από την καθημερινή μας ρουτίνα. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο να ψάχνουμε συνεχώς τρόπους για να επανέλθουμε σε αυτή την φυσική μας κατάσταση. (Φιλίνης, 2009).

Ένα μάθημα yoga μας υπενθυμίζει πώς να επανερχόμαστε στο παρόν, στο «εδώ και το τώρα», να ρίχνουμε τους παλμούς, να αποβάλλουμε το άγχος και να είμαστε πολεμιστές σε κάθε συνθήκη της ζωής μας δίχως να τα παρατάμε. Η αναπνοή μας μάς βοηθά, επίσης, στη διαδικασία αυτή καθώς διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο κατά την πρακτική μας στη yoga, αλλά και στην ποιότητα της ζωής μας. Επανεξετάζοντας τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μας, βλέπουμε πως η αναπνοή μας γίνεται κοφτή και ρηχή στερώντας από τον οργανισμό μας όλα τα οφέλη της. Μέσω της πρακτικής μας στη yoga μαθαίνουμε να επιστρέφουμε στη φυσική ροή της αναπνοής μας και να χαλαρώνουμε συνειδητά.



Η Φιλοσοφία πίσω από την πρακτική

Η φιλοσοφία της είναι τόσο μεγάλη που χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, για να συναισθανθεί κάποιος το βάθος των ριζών της. Γι’ αυτό, παρατίθενται λίγα στοιχεία για αυτήν, με σκοπό να συνειδητοποιήσουμε την ουσία της. Μέσα σε αυτή, περιλαμβάνονται τα yogamantras, οι 4 στόχοι της Ινδίας, τα 8 σκαλοπάτια του Patanjali και τα φιλοσοφικά κείμενα της yoga. (Χατηζηνάκη, Μ).

Η yoga έρχεται από τα βάθη της Ανατολής ως φιλοσοφικό σύστημα της Ινδίας, για να μας δείξει τον δρόμο προς την ευεξία μέσα από τη σωματική άσκηση και τη φιλοσοφία η οποία συνδέει την υλική, ψυχική και πνευματική υπόσταση του ανθρώπου. Σκοπός της, στη σύγχρονη ζωή, είναι να μας παρέχει στήριξη στους γρήγορους ρυθμούς μας, οι οποίοι πολλές φορές μας εξωθούν στα άκρα ψυχοπνευματικά. Η yoga, λοιπόν, έρχεται για να μας γυμνάσει σωματικά, ψυχικά και πνευματικά φέρνοντας τα τρία αυτά στοιχεία σε ισορροπία. Αυτό, ακριβώς, μας εξηγεί και η ίδια η λέξη yoga η οποία είναι σανσκριτική και ορίζεται ως «η ένωση αντίθετων δυνάμεων, ενώνοντας το εξωτερικό με το εσωτερικό». (Φιλίνης, 2009).



Στόχοι της Πρακτικής Φιλοσοφίας

Οι ασκούμενοι που καλλιεργούν τον κήπο της yoga, συνήθως, υιοθετούν και τη φιλοσοφία της yoga ως στάση ζωής. Είναι επόμενο να υπάρχουν και κάποιοι στόχοι στην πνευματική άσκηση. Μερικοί από αυτούς τους στόχους είναι οι εξής:

· Αυτοέλεγχος επάνω στο σώμα και στο νου

· Καλλιέργεια του κήπου της αγάπης

· Υπερνίκηση αδυναμιών και μετουσίωσή τους σε δυνάμεις

· Ευεξία, Ευημερία, Ορθοσωμία και Συνειδητή Αναπνοή

· Φώτιση

Ως τελικός στόχος της Yoga, ορίζεται η λέξη-moksha: η απελευθέρωση.


Οφέλη

Χάρη στο γεγονός ότι μας γυμνάζει ολιστικά, είναι λογικό και επόμενο να έχουμε ποικίλα οφέλη στη ζωή μας όταν ασκούμαστε στη yoga. (Ross & Thomas, 2010). Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

- Τονώνει και γυμνάζει όλο το σώμα

- Βελτιώνει τη σωματική και πνευματική ευλυγισία

- Αποτρέπει τους τραυματισμούς

- Βοηθά στην καλή ψυχολογία

Ανάλογα με το ασκησιολόγιο, είναι ικανή να βοηθήσει (συνδυαστικά) ανθρώπους με κάποια πάθηση, είτε ψυχική, είτε σωματική.




Διάφορα Είδη πρακτικής yoga

Hatha yoga

Πρόκειται για τύπο της yoga που συνδυάζει την ευελιξία με τη δύναμη του σώματος. Δίνει έμφαση στον διαλογισμό και στην αναπνοή με σκοπό την προαγωγή της συγκέντρωσης του ασκούμενου κατά την πρακτική.

Ashtanga yoga

Είναι ένα δυναμικό είδος yoga που στόχος της είναι ο συντονισμός κίνησης και αναπνοής. Αναπτύχθηκε από τον Πατάμπι Τζόις. Απαιτεί πειθαρχία και ισχυρή θέληση, έτσι ώστε ο ασκούμενος να την ασκεί καθημερινά, με σκοπό την εξέλιξή του. Το είδος αυτό ανήκει στη μεγάλη ομπρέλα της Hatha Yoga. Περιέχει έξι δυναμικές ασκήσεις/στάσεις, οι οποίες συνδυάζουν δυναμικά πολλές μυϊκές ομάδες.

Kundalini

Ο στόχος της είναι να αφυπνιστούν τα ενεργειακά κέντρα του ασκούμενου και να έρθουν σε ισορροπία και σταθερότητα, μέσα από ιδιαίτερες σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις (Σταυρινίδης, 2015).



Πρακτική

Ένα παραδοσιακό μάθημα yoga περιλαμβάνει αναπνευστικές, διαλογιστικές και σωματικές ασκήσεις. Ξεκινώντας από τον διαλογισμό, προετοιμαζόμαστε για την πρακτική που θα ακολουθήσει μέσα από την συνειδητή χαλάρωση, τις αναπνευστικές ασκήσεις και τις ασκήσεις εστίασης της προσοχής και οραματισμού. Στη συνέχεια, ανάλογα το είδος πρακτικής συνεχίζουμε στο πρακτικό κομμάτι, όπου ολιστικά (ψυχή και σώμα), εισερχόμαστε στις θέσεις της yoga. Το μάθημα, συνήθως, τελειώνει με τη βαθιά χαλάρωση (sava-asana) όπου ο ασκούμενος χαλαρώνει βαθιά και επωμίζεται τους καρπούς της προσπάθειάς του από την πρακτική που προηγήθηκε. (Φιλίνης, 2009).



Μιχελάκη Πωλίνα

Certified Yoga Instructor

Email:mixelpoli@gmail.com



Βιβλιογραφικές Αναφορές

Ελληνόγλωσσες:

Χατηζηνάκη, Μ. Τα Yoga Sutras του Patanjali και το οκταμελές μονοπάτι της Yoga: Ο δρόμος προς την ευδαιμονία. Ανακτήθηκε 19 Νοεμβρίου 2021 από: https://www.anahatayoga.gr/empnefsi/patanjalis-yoga-sutras-and-the-eight-limbs-of-yoga/

Σταυρινίδης, Φ. (2015). Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις γιόγκα. Ανακτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2021 από:

https://www.huffingtonpost.gr/2015/01/29/-kalezoe-yoga-daskalos-plirofories_n_6544526.html

Φιλίνης, Μ.(2009). Οι διδακτικές τεχνικές της Hatha-Yoga. Αθήνα: Εκδόσεις Αθλότυπο.


Ξενόγλωσσες:

Ross, A., & Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 16(1), 3–12. doi:10.1089/acm.2009.0044

The benefits of Yoga. Ανακτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2021 από: https://osteopathic.org/what-is-osteopathic-medicine/benefits-of-yoga/


bottom of page