top of page

Σύστημα Προπόνησης Hatfield


Το Σύστημα Προπόνησης Hatfield δημιουργήθηκε από τον Frederic C. Hatfield δημιουργός της ISSA {International Sports Science Association} και τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Powerlifting, έχοντας ξεπεράσει πάνω από 30 Παγκόσμια Ρεκόρ.

Το συγκεκριμένο σύστημα στοχεύει τόσο την Μυϊκή ανάπτυξη όσο και την Δύναμη εμβαθύνοντας στον μυ και με σκοπό την Μυοϊνιδιακή και Σαρκοπλασματική Υπερτροφία βάζοντας ως σύμμαχο την Επιστήμη.

Η λογική του σχετίζεται με την φυσιολογία των μυών και με τις διαφορετικές μυϊκές ίνες και με την λειτουργία των περαιτέρω στοιχείων που αποτελούν έναν μυ. Μυϊκές ίνες {ερυθρές και λευκές-Τύπου I & Τύπου II αντίστοιχα}, σαρκόπλασμα, μιτοχόνδρια, ενδομυϊκό λίπος κτλ. Χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο διαχωρισμό, ανάλογα προπονεί και τον μυ ολοκληρωτικά . Δηλαδή χαμηλές ή υψηλές επαναλήψεις με τα ανάλογα κιλά, άλλοτε έμφαση στην έκκεντρη και άλλοτε στην σύγκεντρη κίνηση, μικρά ή και μεγάλα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ ή στις ασκήσεις, όπως και γρήγορα ή αργά τέμπο με γνώμονα το TUT {Time Under Tension} και όλα αυτά σε μία προπόνηση.


Η συχνότητα που προτείνει είναι κάθε μυϊκή ομάδα ανά 5 ημέρες και αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε 2 - 3 φορές κάθε μυϊκή ομάδα σε διάστημα επτά ημερών. Ακόμη, τα κιλά θα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι ανάλογα με τις επαναλήψεις, το τέμπο και τα διαλείμματα. Για παράδειγμα, σε επαναλήψεις 3-5 {Δύναμη} η ένταση θα πρέπει να είναι ίση με το 85-95% τις μέγιστης δύναμης {1RM}, ενώ το τέμπο προτείνεται 1/0/1 {έκκεντρη-παύση-σύγκεντρη} και τέλος, τα διαλείμματα 2 - 5 λεπτά ανάμεσα στα σετ για μέγιστη ξεκούραση του ΚΝΣ {Κεντρικό Νευρικό Σύστημα}, όπως και αναπλήρωση της φωσφοκρεατίνης, έτσι ώστε το επόμενο σετ να είναι ισάξιο τεχνικής και «φόρμας» όπως το προηγούμενο.


Hatfield system training vs WUP

Μία πρόσφατη έρευνα έγινε από το Department of Sports Science , University of Innsbruck της Αυστρίας που σύγκρινε το Σύστημα του Hatfield με το Weekly Undulating Periodized σε προπόνηση με Βάρη συμπεριέλαβε 26 άντρες με παρόμοια εμπειρία σε προπονήσεις με αντιστάσεις {>1 χρόνο εμπειρίας και μέχρι 10 χρόνια με ελεύθερα βάρη και μηχανήματα αντίστασης } τα ευρήματα έδειξαν ότι στον τρίτο μεσόκυκλο {9 εβδομάδες} είχαν τα ίδια αποτελέσματα στην αύξηση της Δύναμης και της Ισχύος. Ενώ τέλος διευκρινίζει ότι η επιλογή του ενός ή του άλλου προγράμματος εξαρτάται από τον κάθε αθλούμενο/αθλητή.



Πηγές:


- Bodybuilding: A Scientific Approach by Frederick C. Hatfield Ph. D.

- The Muscle and Strength Pyramid by Erik Helms, Andy Morgan and Andrea Valdez

- Βασικές Αρχές Φυσιολογίας του Ανθρώπου, Susan E. Mulroney, Adam K. Myres

- Οδηγός Ανατομίας του Ανθρωπίνου Σώματος GREYS



G.S.N. Workouts

Δεληγιάννης Βασίλης CPT Personal Trainer

TRX Suspension &Functional Training Instructor

bottom of page