top of page

Αυτοεκτίμηση, το όπλο για καλή ψυχική υγεία



Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί σε λάθος επιλογές. Αν κοιτάζαμε την ζωή μας προς τα πίσω, πόσες από αυτές τις επιλογές που κάναμε θα ήταν διαφορετικές αν εκτιμούσαμε τον εαυτό μας;

Το να μάθει κάποιος να εκτιμάει τον εαυτό του, σίγουρα ξεκινάει μέσα στο γονεϊκό περιβάλλον. Οι γονείς ή οι φροντιστές, είναι αυτοί που μας δείχνουν τον δρόμο, τον δρόμο να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, (αυτοαντίληψη). Το να μπορέσει κάποιος να μας δείξει αυτόν δρόμο, προϋποθέτει να έχει ανακαλύψει, και εκτιμήσει πρώτα ο ίδιος τον εαυτό του, να έχει περάσει από τα απαραίτητα στάδια προσωπικής ανάπτυξης και ωρίμανσης.

Η αυτοαντίληψη και η αυτοεκτίμηση δεν είναι έμφυτες διαδικασίες, αλλά χτίζονται μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους (Καλούρη-Αντωνοπούλου, 2001). Η αυτοεκτίμηση, αναφέρεται στην συνολική εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του, κατά ποσό έχουμε αναπτύξει μία θετική ή αρνητική εικόνα, τι συναισθήματα έχουμε διαμορφώσει για τον εαυτό μας.


Σίγουρα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει την αυτοπεποίθησή μας, την συμπεριφορά μας και την ψυχική μας υγεία. Ποτέ δεν είναι αργά να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε την αξία του, να ανακαλύψουμε τα ταλέντα μας, τις ικανότητες μας, να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας, και να έρθουμε πιο κοντά στα συναισθήματά μας. Όταν κάτι δεν πάει καλά, μπορούμε να το αλλάξουμε, αλλάζει ο άνθρωπος αν έχει θέληση, με την σωστή καθοδήγηση μπορεί να ενδυναμωθεί ψυχικά και πνευματικά. Η ζωή ξεκινάει, όταν αγαπήσουμε και εκτιμήσουμε τον εαυτό μας. Αν θέλεις να εκτιμάς τον εαυτό σου, κάνε πράγματα από τα όποια μπορείς να αντλήσεις αυτοεκτίμηση (Κάρεν Χόρνεϊ, 1909-1937 ).


Επιμέλεια: Δεληγιάννη Άρτεμις Ψυχολόγος MSc

BSc Ψυχολογίας University of Sheffield

MSc Σχολικής Ψυχολογίας Canterbury

Chirst Church University


bottom of page